Laat je inspireren, er is zoveel meer mogelijk met cultuuronderwijs.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Bekijk e-mail in browser | Afmelden
KCR NIEUWSBRIEF APRIL 2022

 
KCR-directeur Liesbeth Levy praat je bij over wat haar opvalt in het werkveld. Deze keer: ervaringen van leerlingen centraal bij ontwikkeling cultuuronderwijs.

Als filosoof stel ik altijd eerst de wat of waarom vraag. Bij onderwijs is het antwoord eenvoudig: daarbij draait het om een duurzame omgeving creëren waarin jonge mensen zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen. En wat betekenen kunst en cultuur hier dan in? ALLES, want vraag maar eens aan een kind welke rol muziek speelt in zijn of haar leven? Of een bepaalde film, mode of een filmster. De kunst, de schoonheid en degenen die daarin een voorbeeldrol vervullen, spelen al vroeg een primaire rol in het leven en de ontwikkeling van een kind. Dát is waar kunst- en cultuuronderwijs over moet gaan: kinderen en jongeren laten inzien hoe waardevol dit soort ervaringen zijn zodat ze tot verbeelding verleid worden, vervoerd raken en zich realiseren hoezeer zij zelf al cultuurminnende wezens zijn!

Eigenaarschap
KCR geeft leerlingen daarom zelf een stem in kunst- en cultuuronderwijs. Met innovatieve projecten als Meemakers en De Klaskiest geven we kinderen en jongeren eigenaarschap over de culturele activiteiten. Hun ervaringen dienen zo als vensters voor de wederzijdse ontmoeting van nieuwe werelden. Daar kan iedereen die zich bezighoudt met de vraag wat relevant cultuuronderwijs is, zijn of haar voordeel mee doen! 
Meer weten  
KCR in gesprek met: Femke Otto, projectleider Meemakers
"Meemakers is naast een tof onderwijsprogramma ook een bron van waardevolle informatie"

 

Het Rotterdamse culturele leven ontdekken, beleven en bekijken vanuit een ander perspectief, dat is waar het bij het innovatieve onderwijsprogramma Meemakers omgaat. Jongeren in het vo, mbo en hbo worden aan elkaar gekoppeld en onderzoeken elkaars interesses. Vervolgens kiezen ze een culturele activiteit en beleven die met elkaar. Femke Otto is het brein achter dit project en voert dit nu bijna drie jaar uit onder de vleugels van KCR. 

Naar interview  
In the spotlight
KCR werkt mee aan Cultuur@CruyffCourts in Afrikaanderwijk

 

Hoe ziet het culturele aanbod in de Afrikaanderwijk eruit door de ogen van jongeren? Met het experiment voor Cultuur@CruyffCourts doen KCR, Jeugdfonds voor Sport en Cultuur (JFSC) en Vakcollege De Hef een poging om antwoord te geven op die vraag. 

Omgeving in kaart
Leerlingen van De Hef brengen voor het vak Kunst & Cultuur, dat bij dit project gelinkt is aan het KunstPakt-thema Burgerschap, hun eigen omgeving in kaart door in gesprek te gaan met bewoners, ondernemers, basisschoolleerlingen en creatieve aanjagers in de wijk. Ze maken vervolgens zelf een cultureel programma dat op donderdag 2 juni van start gaat op het Cruyff Court op het Afrikaanderplein. Klik hier voor meer info.
16 mei: KunstPakt nodigt uit in Theater Zuidplein

 

Scholen, culturele instellingen en makers zijn op maandag 16 mei van harte uitgenodigd in Theater Zuidplein om de mogelijkheden en kansen te verkennen van KunstPakt. Kunstpakt nodigt uit biedt de mogelijkheid om nieuwe samenwerkingen aan te gaan en bestaande relaties te bestendigen. De drie KunstPakt-thema‚Äôs: Vakmanschap, Burgerschap en Plezier in taal, staan centraal bij inspirerende werksessies met experts. Klik hier om je aan te melden.
Verslag: WIRED @ Calvijn Meerpaal 

 

WIRED op De Meerpaal was een groot succes. Op vrijdag 1 april was de school een groot festivalterrein met vijf verschillende area's. Leerlingen volgden workshops waarin het thema 'Dit ben ik óók' centraal stond. De gedachte hierachter is dat leerlingen veel meer kwaliteiten hebben dan ze kunnen laten zien in de schoolbanken. Klik hier om het verslag te lezen.
Buzz010 rijdt nog eens 5 jaar door Rotterdam

 

Leerlingen kunnen ook de komende jaren op excursie naar het museum, theater of de kinderboerderij met Buzz010. De regeling wordt met 5 jaar verlengd en dat werd maandag 4 april op feestelijke wijze gevierd bij de Speeldernis in het bijzijn van wethouder Mobiliteit, Jeugd en Taal, Judith Bokhove. Klik hier voor meer info.
AGENDA

16
MEI
KunstPakt nodigt uit
Scholen, culturele instellingen en makers komen samen in Theater Zuidplein om de mogelijkheden van KunstPakt te verkennen | Meer informatie>>
9
SEP
Start training: Voor de klas in het speciaal onderwijs
In zes bijeenkomsten en een korte stage leer je alles over verschillende soorten scholen, behoeftes van leerlingen en  pedagogische en didactische vaardigheden | Meer informatie>>

 
Website   Twitter   Linkedin   Facebook
Zomerhofstraat 88, 3032CM Rotterdam
Postbus 3122, 3003 AC Rotterdam
010 - 26 80 380
info@kc-r.nl