Laat je inspireren, er is zoveel meer mogelijk met cultuuronderwijs.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Bekijk e-mail in browser | Afmelden
KCR NIEUWSBRIEF AUGUSTUS 2022

 
KCR-directeur Liesbeth Levy praat je bij over wat haar opvalt in het werkveld. Dit keer: sociaal-emotioneel leren in combinatie met cultuuronderwijs.
Tijdens de laatste editie van zomergasten dit seizoen liet psychiater Bessel van der Kolk, bekend geworden door zijn onderzoek naar posttraumatische stress, een bijzonder fragment zien. Te zien was hoe slachtoffers van de apartheid de bijeenkomsten van de Waarheids- en Verzoeningscommissie ervaarden die in 1995 een sleutelrol hebben gespeeld in de Zuid-Afrikaanse democratische transitie. Het doel van de bijeenkomsten was de waardigheid van de slachtoffers herstellen. In het fragment kwamen vreselijke ervaringen voorbij, maar was ook te zien hoe iedereen aan het einde van de bijeenkomst met elkaar aan het dansen was.

Leren omgaan met emoties 
Bessel van der Kolk vond het belangrijk om juist de dansende mensen te laten zien, omdat, zo benadrukte hij, muziek, theater en dans zo belangrijk zijn om te leren omgaan met emoties. Niet alleen om trauma’s te verwerken, maar ook omdat we naast taal en rekenen ook moeten leren omgaan met onze gevoelens.
 
De verbinding die bij de uitzending werd gemaakt tussen sociaal emotioneel leren en de kunsten biedt kansen voor cultuuronderwijs. Waarom? Daarover gaan we de komende maanden met elkaar in gesprek!
KCR in gesprek met: hoogleraar Eveline Crone
‘Jongeren zijn de changemakers van de samenleving' 

 

Ze is een autoriteit als het gaat om het puberbrein, hoogleraar neurocognitieve ontwikkelingspsychologie Eveline Crone. Na vijftien jaar in Leiden gewerkt te hebben, maakte ze in 2020 de overstap naar de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ze schreef verschillende boeken en won indrukwekkende prijzen. Op woensdag 12 oktober is ze is één van de sprekers bij het tweede deel van onze debatreeks ‘Ik + Jij = Wij2’. We spraken alvast met haar over o.a. haar fascinatie voor het puberbrein. Foto: Alexander Santos Lima
Interview lezen Interview lezen Interview lezen 
In the spotlight
Praat mee bij nieuwe edities Debatmeester 'Ik + Jij = Wij2'

 

Vanwege de lockdowns hebben leerlingen niet alleen een achterstand in taal en rekenen opgelopen, maar is hun mentale veerkracht ook flink op de proef gesteld. Leerlingen kunnen zich daardoor minder makkelijk aanpassen aan school en wennen aan de omgang met hun klasgenoten. Met twee edities van Debatmeester op woensdag 28 september & 12 oktober onderzoeken we hoe we met cultuuronderwijs het sociaal-emotioneel welbevinden van leerlingen kunnen verbeteren. 

28 SEPTEMBER
In de eerste bijeenkomst richten we ons op het primair onderwijs, omdat daar de meest positieve resultaten te behalen zijn. Kees Overveld, gedragsdeskundige en auteur van 'SEL, Sociaal emotioneel leren als basis' en Ronald Kox, hoofd cultuureducatie van het Landelijk Kenniscentrum Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA), zijn te gast.
Klik hier voor meer informatie en inschrijven

12 OKTOBER
In het tweede bijeenkomst bouwen we verder in de ontwikkeling van het kind en focussen we op het voortgezet onderwijs. Wat zijn de sociaal emotionele gevolgen van de COVID crisis op het puberbrein en wat betekent dit voor het huidige (cultuur)onderwijs?
Eveline Crone, hoogleraar neurocognitieve ontwikkelingspsychologie aan de Erasmus Universiteit is te gast bij dit debat.
Klik hier voor meer informatie en inschrijven

SAVE THE DATE: Manifestatie Gelijke Kansen met Cultuuronderwijs op 2 november

 

Vol enthousiasme nodigt KCR op woensdag 2 november alle scholen, schoolbesturen, beleidsmakers en culturele instellingen uit om samen in te gaan op hoe we alle Rotterdamse leerlingen gelijke kansen kunnen geven met behulp van cultuuronderwijs.

Gelijke Kansen Alliantie
In 2016 is de Gelijke Kansen Alliantie (GKA) opgericht door oud-minister Jet Bussenmaker. Sindsdien wordt er gezocht naar hoe we het cultuuronderwijs steviger kunnen positioneren in het curriculum. Het onderwijs en de culturele sector werken al jaren hard om dit doel te behalen en er is dan ook al veel moois gebeurd. Toch blijft de vraag: Hoe kunnen we met elkaar het cultuuronderwijs een stevige positie geven en een mogelijkheid creëren om kansengelijkheid te bevorderen?

Houd de komende tijd onze kanalen in de gaten voor meer informatie.
Meld je aan voor onze ICC-training en geef kunst en cultuur een betekenisvolle rol op jouw school

 

Wil je dat kunst en cultuur een betekenisvolle rol gaat spelen bij jou op school? Dat het goed aansluit op de visie van de school, op de leerlingen en op hun omgeving? Dan is de training Interne Cultuurcoördinator (ICC) voor het primair onderwijs het antwoord! Klik hier voor meer info en inschrijven


Voortgezet onderwijs
In samenwerking met Cultuurschakel en Kunstgebouw heeft KCR een ICC-training ontwikkeld voor het voorgezet onderwijs. Met deze training word je opgeleid tot een deskundige intern cultuurcoördinator die het cultuuronderwijs op school naar een hoger plan kan tillen. De inschrijving loopt via Kunstgebouw. Klik hier voor meer informatie

Cultuurtraject Rotterdam van start 

 

Het nieuwe schooljaar is begonnen dus dat betekent dat ook de activiteiten van Cultuurtraject Rotterdam weer volop plaatsvinden. Komend schooljaar gaan tal van leerlingen nieuwe ervaringen opdoen bij de verschillende culturele instellingen in Rotterdam. Zo leren ze alles over verhalen vertellen bij de Verhalen Fontein, gaan ze opzoek naar gelijkenissen tussen hiphop en beeldende kunst bij de Kunstuitleen en ontdekken ze bij Het Nieuwe Instituut hoe de wereld door nieuwe ideeën, technologieën en ontwikkelingen steeds verandert. Benieuwd wat Cultuurtraject Rotterdam voor jouw leerlingen kan betekenen? Klik hier voor meer informatie

Vervoer
Buzz010 staat klaar om de leerlingen naar de activiteiten te vervoeren. Heb je je bussen nog niet geboekt? Doe dat dan op tijd in verband met een drukke planning. Naar website Buzz010

Vetrek Ingrid Duindam bij KCR

 

Na vijfentwintig jaar in verschillende rollen bij KCR en de voorloper SKVR gewerkt te hebben vertrekt Ingrid Duindam per 1 december bij KCR.
Duizenden Rotterdamse kinderen en jongeren hebben door Ingrid de kans kregen om kennis te maken met kunst en cultuur. Maar evenzoveel leerkrachten en (vak)docenten hebben de passie en het enthousiasme van Ingrid mogen meemaken. Ingrids werk aan de ontwikkeling en uitvoering van
KunstKabel, een programma waarbij de relatie tussen scholen en culturele instellingen en de omgeving werd verstevigd en verdiept, is onlosmakelijk onderdeel geworden van het programma KunstPakt. Haar kwaliteit als verbinder van het onderwijs en de cultuursector gaan we missen. 
Even voorstellen... 
 
Suzanne Hijstek,
Projectleider Buzz010

Deed de studie kunstgeschiedenis en de docentenopleiding. Ze werkte sindsdien bij diverse onderwijsorganisaties en culturele instellingen als coördinator en kunst- en mediadocent. Is ervan overtuigd dat het opdoen van ervaringen essentieel is om de wereld te begrijpen en naar jezelf te kunnen kijken. Daarom zet zij zich in voor onderwijs waarin we de wereld van kinderen en jongeren vergroten met ervaringen buiten het klaslokaal.

AGENDA

28
sep
Debatmeester I 'Ik+ Jij = Wij2'
Het Nieuwe Instituut | 19.00 tot 21.00 uur | Meer informatie >>
12
OKT
Debatmeester I 'Ik+ Jij = Wij2'
Het Nieuwe Instituut | 19.00 tot 21.00 uur | Meer informatie >>
2
NOV
Manifestiatie Gelijke Kansen met Cultuuronderwijs
 Zet 'm vast in je agenda, meer info volgt snel!

 
Website  
Linkedin
  Facebook

  Twitter
Zomerhofstraat 88, 3032CM Rotterdam
Postbus 3122, 3003 AC Rotterdam
010 - 26 80 380
info@kc-r.nl